user_mobilelogo

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa (ook wel afgekort tot anorexia) betekent letterlijk ‘gebrek aan eetlust door psychische oorzaken’. Anorexia is een ernstige ziekte die jaren kan duren.

Bij BaseLine hebben we veel kennis van en ervaring met het behandelen van Anorexia. Anorexia heb je niet alleen en behandelen doen we vaak niet alleen, maar samen met andere betrokkenen en deskundigen

Mensen die beginnen met lijnen en daarmee doorgaan, ook als ze ondergewicht krijgen, lopen het risico op anorexia. Lijnen wordt dan een obsessie die het hele leven gaat beheersen en die de gezondheid ernstig kan aantasten. Het risico op overlijden aan anorexia is 5-10%.

Anorexia is geen leefstijlprobleem, adviezen als "eet maar wat meer" hebben geen effect. Patiënten ontkennen vaak dat er een probleem is. Belangrijk is dat anorexia vroegtijdig wordt ontdekt. Behandeling in een vroeg stadium vergroot de kans op genezing. Ouders of partners doen er goed aan om hulp te zoeken bij het vermoeden van Anorexia. De behandeling van anorexia is een specialisme.

Gerja van Hunen van BaseLine is lid van de Nederlandse Academie voor eetstoornissen. Deze academie heeft op de website informatie over Anorexia.