user_mobilelogo

Boulimia Nervosa

Boulimia nervosa, kortweg boulimia genoemd, is een eetstoornis die niet altijd makkelijk wordt herkend. Het gewicht is vaak normaal, terwijl er toch ernstige eetproblemen zijn. Regelmatig terugkerende eetbuien en de drang om eten te compenseren zijn kenmerken. Het is een ernstige aandoening.

Als diëtist streven we naar zo volwaardig mogelijk voeding binnen de beperkingen die de ziekte geeft. We werken altijd samen met andere disciplines die nodig zijn voor de behandeling

Wat is boulimia?
Boulimia nervosa is een psychiatrische aandoening waardoor iemand de controle over het eten kwijt raakt. Heeft u regelmatig eetbuien waarbij u in korte tijd veel te veel eet? Kunt u hierbij niet stoppen met eten en wilt u het eten direct daarna weer kwijt, bijvoorbeeld door braken, laxeermiddelen of zwaar sporten? Dit zijn signalen die kunnen duiden op boulimia. Deze signalen kunt u misschien zelf wel herkennen, maar ook verstoppen voor uw omgeving. Boulimia kan ernstige en blijvende gevolgen hebben voor uw lichaam. Het overlijdensrisico wordt geschat op 10% (National Eating Disorder Association, Engeland). Zonder specialistische begeleiding is genezing erg moeilijk. Uw huisarts kan u op weg helpen.

Waarom de diëtist?
Als diëtist kunnen we u helpen de schade van boulimia te beperken, wij kunnen niet de onderliggende oorzaken wegnemen. Daarvoor is begeleiding van een psycholoog of een gespecialiseerde kliniek nodig.

Uitdagingen?
De belangrijkste uitdaging is de herkenning en acceptatie van de ziekte en van medische hulp.

Samenwerking
Bij boulimia werken huisarts, GGZ-praktijkondersteuner, psycholoog en diëtist vaak samen.

Meer informatie
Zie de zorgstandaard eetstoornissen voor meer informatie.