user_mobilelogo

Spiermassa / Sarcopenie

Uw spiermassa neemt toe tot gemiddeld het 30e levensjaar. Daarna verliest u jaarlijks gemiddeld ongeveer 1% spiermassa. Ziekte kan het verlies aan spiermassa flink versnellen.

Wij kunnen samen met u een dieet en begeleiding inzetten om verlies aan spiermassa te vertragen, te stoppen of zelfs te herstellen

Wat is spiermassa / sarcopenie?
Uw lichaam bestaat uit vetvrije massa en lichaamsvet. De vetvrije massa bestaat uit botten, organen en spieren. Bij vrouwen is 34-44% van het gewicht spiermassa, bij mannen is dit 40-48%. Spiermassaverlies als u ouder wordt is een "normaal" proces. Door een gezonde leefstijl kunt u de afname van spiermassa van vertragen. Neemt uw spiermassa "normaal" af dan merkt u hiervan meestal weinig. Bovendien is algemeen geaccepteerd dat we langzaam minder vitaal worden bij het stijgen van de leeftijd.

Als u echter te snel of te veel spiermassa verliest en uw spierfunctie neemt te veel af dan kan dat problemen geven. We spreken dan van sarcopenie. Meestal stelt uw huisarts deze diagnose. Als u door ziekte niet meer (goed) kunt bewegen kan dit ernstig spiermassa- en spierfunctieverlies tot gevolg hebben. Denk aan langdurig herstel na een operatie of ziekte. Van bepaalde medicijnen is bekend dat ze bijdragen aan spiermassaverlies.

"Normaal" spiermassaverlies is vaak niet zichtbaar op de weegschaal omdat u met de jaren meestal meer lichaamsvet krijgt. Bij extreem en acuut spiermassaverlies valt u meestal ook flink af. Als de spiermassa en de spierfunctie te veel afnemen

Waarom de diëtist?
Wie spiermassa verliest, verliest ook spierkracht. Bewegen kan moeilijker worden en het valrisico neemt toe. U kunt afhankelijk worden van hulpmiddelen en zelfstandig leven kan lastig worden. Uw welzijn kan aangetast worden. Bewegen en goede voeding zijn belangrijk. Bij ernstig spiermassaverlies heeft u aangepaste voeding nodig. Wij kunnen u daarbij begeleiden.

Uitdagingen?
U kunt verlies van spiermassa vertragen. Met gezonde voeding en beweging komt u een heel eind. Ernstig spiermassaverlies kan u desondanks overkomen, bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte. Herstel van ernstig spiermassaverlies vraagt ondersteuning. Klop dan gerust bij ons aan.

Samenwerking
De fysiotherapeut kan u helpen met bewegen.

Meer informatie

Zie het Nederlands Tijdschrift voor Dietisten